dinsdag 16 februari 2010

Verzekering scooter of brommer

Als je een scooter of brommer hebt, ben je verplicht een verzekering af te sluiten, ook een snorfietsen moet je verzekeren. Mocht je niet verzekeren, dan krijg je eerst een waarschuwing van het RDW per post thuisgestuurd en vervolgens wordt dit een (fikse) boete. Er zijn veel verschillende soorten verzekeringen voor je brommer en scooter, hieronder staan de belangrijkste verzekeringen opgesomd:

  • Wettelijk Aansprakelijkheid(WA). Deze verzekering is verplicht als je de openbare weg opgaat. Deze verzekering vergoedt de schade aan andere die door jouw schuld is veroorzaakt. De schade aan je eigen brommer of scooter wordt niet vergoed.

  • All risk verzekering, ook wel volledig casco genoemd. Als je deze optie kiest krijg je de dagwaarde terug van je brommer of scooter als die gestolen wordt. Vaak dekt een diefstal verzekering ook vandalisme schade, soms is dit apart bij te verzekeren. Let op de aanvullend eisen die een verzekering hieraan kan stellen, lees de kleine lettertje.

Hoogte van de premie

De hoogte van de WA premie van de verzekering van je brommer of scooter hangt van een hoop factoren af, de belangrijkste zijn:
  • Leeftijd. Hoe jonger hoe meer je betaald!
  • Woonplaats (In de 4 grote steden is het ongeveer 30% duurder een verzekering af te sluiten)
  • Snor of brom. Ga je 45 km/uur met je brommer of scooter, betaal je meer voor je verzekering!
  • Aantal jaren schadevrij rijden. Een aantal verzekeringsmaatschappijen geven korting als je lang geen schade geclaimd hebt bij de verzekering.

Bij een allrisk verzekering betaal je naar de waarde die je verzekert. Dus hoe meer je scooter of brommer waard is. Hoe meer je voor je verzekering betaald! Hoe ouder je brommer of scooter hoe lager je verzekering!

Het loont de moeite op internet te zoeken naar de goedkoopste verzekering voor je brommer of scooter, de verschillen per situatie zijn zeer groot!

Over het algemeen is het verstandig om nieuwe scooters of brommers naast de verplichte WA Verzekering ook een Verzekering voor diefstal en aanrijding te nemen . Na verloop van tijd komt er een punt dat het niet handig is je scooter of brommer voor Diefstal en aanrijding te verzekeren. Een Verzekering is eigenlijk gokken, als er niets gebeurt ben je de betaalde premie kwijt. Als er wel wat gebeurt krijg je geld terug van je Verzekering en is je premie een goede gok geweest. Maak voor jezelf de volgende afweging bij een Verzekering:

  • Wat krijg ik van de verzekering terug als mijn scooter of brommer nu gestolen word. Vaak de dagwaarde min je eigen risico door je Verzekering uitgekeerd.

  • Wat kost mij een Verzekering per jaar of per maand.

  • Hoe groot is de kans dat er iets gebeurt en je gebruik moet maken van een Verzekering.

Wil je berekenen wat het kost om een scooter of brommer te rijden?

Maak hier een berekening toegespitst op je persoonlijke situatie

1 opmerking:

Unknown zei

Bedankt voor de goede informatie. Ik las net op http://www.brommer-verzekeren.nl ook al over de brommerverzekering. Ik zit alleen te twijfelen over het afsluiten van een all risk brommerverzekering. Is dat verstandig? Wegen de extra voordelen het op tegen de extra kosten? Alvast bedankt.

Een reactie posten